Patelnia z powłoką mineralną

Dla większości osób gotowanie jest naturalną czynnością, którą najczęściej wykonuje kobieta. To panie są najlepszym kucharkami i znawczyniami smaku. Gotowanie dla jednej, lub dwóch osób, może być szybkie i przyjemne, jednak kiedy musimy ugotować obiad dla pięcioosobowej rodziny na dwa dni, to potrzebne są odpowiednie naczynia i przybory kuchenne.

Jakie są rodzaje patelni na rynku?  

patelnia mineralnaW każdej kuchni nie może zabraknąć naczyń do serwowania potrwa, do gotowania, smażenia i pieczenia. Poza naczyniami, przydadzą się też specjalne łyżki, chochelki, łopatki, czy mieszadła. W kuchni liczy się jakość, a nie ilość, więc warto przy zakupie garnków, patelni i rondelków, z bliska się przyjrzeć ich wykonaniu. Na rynku znajdziemy naczynia wykonane ze stali, metalu, czy gliny. Garnki muszą mieć podwójne dno, aby długo utrzymywały w środku wysoką temperaturę, a patelnia musi posiadać powłokę zapobiegającą przywieraniu do jej dna potraw. Oczywiście za nową technologię trzeba też sporo zapłacić, ale warto zainwestować w garnki, bo będą nam służyć przez wiele lat. Patelnia mineralna jest nowością na rynku i szybko zdobyła serca klientów swoją wysoką jakością. Posiada ona gładką i nieprzywierającą powłokę mineralną, która szybko się nagrzewa i umożliwia smażenie bez dodatku oleju. Oczywiście nie można jej zarysować ostrymi narzędziami i przyborami, dlatego do mieszania na niej, najlepiej używać drewnianych, albo silikonowych przyborów. Patelnie są dostępne w wielu rozmiarach i kolorach. Mała w rozmiarze piętnastu centymetrów średnicy, doskonale się sprawdzi do przyrządzenia na niej jajecznicy dla jednej osoby. Większa o średnicy dwudziestu pięciu centymetrów, posiada wyższe boki, żeby ograniczyć pryskanie tłuszczu podczas smażenia. Na większych patelniach mineralnych możemy dusić mięso, albo obsmażać je z każdej strony w celu poddania go dalszej obróbce w piekarniku. 

Patelnię możemy myć ręcznie przy użyciu delikatnej gąbki z gładką powierzchnią i przy użyciu płynu do mycia naczyń, albo w zmywarce. Jej technologia wykonania, pozwala na wszechstronne wykorzystanie na kuchenkach gazowych, indukcyjnych, elektrycznych i ceramicznych. Są bardzo ekonomiczne w stosowaniu, gdyż szybko się nagrzewają i długo utrzymują wysoką temperaturę potraw.