Pakowanie z odsysaniem powietrza

Nie od dziś wiadomo, że żywność zapakowana próżniowo potrafi dłużej zachowywać swoje walory smakowe i przydatność do spożycia. W związku z tym co raz większa rzesza osób postanawia zainwestować w ten rodzaj pakowania i kupują do swoich domów pakowarki próżniowe. Są to urządzenia o niewielkich rozmiarach więc bez obaw zmieszczą się w każdej kuchni lub spiżarni.

Próżnia wydłuża przydatność jedzenia

pakowanie termokurczliweW powietrzu, które wdychamy oraz znajdujące się w naszej lodówce znajduje się olbrzymia ilość bakterii, drobnoustrojów i grzybów. Większość z nich jest łatwo neutralizowana przez nasz organizm ale niestety żywność nie posiada systemów obronnych. Wspomniane organizmy powodują stopniowe zmniejszenie przydatności do spożycia naszego jedzenia. W związku z tym musimy jakoś sobie z tym radzić i idealnym rozwiązaniem jest odsysanie powietrza z opakowań. Ta praktyka staje się już standardem podczas pakowania żywności na taśmach produkcyjnych w dużych firmach. Obecnie w supermarketach znajdziemy bardzo dużą ilość jedzenia zapakowanego próżniowo. Taki rodzaj pakowania zwany jest również jako pakowanie termokurczliwe. W firmach takie pakowanie odbywa się najczęściej z użyciem pakowarek tunelowych lub na specjalnych liniach automatycznego pakowania. Woreczki do pakowania próżniowego wykonane są najczęściej z folii PCV lub też z poliolefiny. Jeśli chodzi o rodzaj pakowanych produktów to najczęściej nie ma żadnych wytycznych ani listy produktów, których pakować nie można. W sklepach najczęściej znajdziemy jednak zapakowane mięso, wędliny, owoce lub warzywa. Co raz popularniejsze staje się kupowanie pakowarek próżniowych do domów. Występują bowiem pakowarki o mniejszych gabarytach, które z reguły nie posiadają komór. W ich budowie znajdziemy jedynie pompkę odsysającą powietrze z worka oraz listwę, która pod wpływem prądu nagrzewa się i powoduje zgrzanie ze sobą krawędzi worka. W związku z tym takie pakowarki zajmują zdecydowanie mniej miejsca.

Podsumowując jeśli chcesz cieszyć się długim terminem przydatności do spożycia swojego jedzenia to inwestycja w pakowarki próżniowe będzie strzałem w dziesiątkę. Tego typu urządzenia można kupić nawet za kilkaset złotych ale na dłuższą metę może się okazać, że te pieniądze się nam zwrócą. Dzięki stosowaniu takich pakowarek zaoszczędzimy na kupowaniu jedzenia.