Olej z rokitnika w pielęgnacji skóry

Różnorodne oleje pochodzenia roślinnego są powszechnie stosowane w kosmetyce. W zależności od pochodzenia oraz sposobu produkcji, mogą się one znacznie od siebie różnić. Najcenniejsze oleje to te zimnotłoczone, lepiej unikać olejów rafinowanych. Kupując gotowy kosmetyk albo czysty olej należy zwrócić uwagę na tę kwestię.

Olej z rokitnika – z nasion czy owoców?

olej z rokitnika na twarzJednym z olejów, które są uważane za najcenniejsze i najskuteczniejsze w pielęgnacji, jest olej z rokitnika – owoce rokitnika podawano niegdyś koniom, aby miały piękną, błyszczącą sierść, stąd też łacińska nazwa krzewu: Hippophae rhamnoides. Obecnie olej ten jest polecany szczególnie do pielęgnacji skóry twarzy, szyi i dekoltu, ponieważ działa przeciwzmarszczkowo, antyoksydacyjnie i regenerująco. Jego właściwości regeneracyjne są na tyle silne, że olej ten stosowano nawet w celu leczenia poparzeń popromiennych. Olej z rokitnika na twarz warto nakładać co wieczór, przed pójściem spać, w zalecanym stężeniu: maksymalnie 5%, ponieważ cechuje go bardzo silny kolor. Wiąże się to ze zmianą koloru kosmetyków, do których się go dodaje, a stosowany solo na twarz w większej ilości mógłby pozostawić ślad na pościeli. Olej rokitnikowy pozyskuje się zarówno z nasion, jak i z owocowej pulpy, jednak ten drugi jest jeszcze cenniejszy, gdyż zawiera duże stężenie Omega-7, który ma właściwości lecznicze. Kwas ten nie występuje w nasionach rokitnika. Olej ten zawiera także witaminy A, E, różne minerały, dlatego doskonale sprawdza się w pielęgnacji cer dojrzałych.

W wielu sklepach z naturalnymi kosmetykami i półproduktami kosmetycznymi można znaleźć olej rokitnikowy. Warto dokładnie zapoznać się z opisem produktu lub też dotrzeć do informacji bezpośrednio od producenta, aby mieć pewność, że kupimy produkt najwyższej jakości i najbardziej skuteczny.