Dlaczego warto jeść żywność bezglutenową?

Dla wielu osób stosowanie diety bezglutenowej przekłada się na lepsze zdrowie. Produkty bezglutenowe, jak sama nazwa wskazuje, nie zawierają glutenu, który zwykle występuje na przykład w pszenicy i jęczmieniu. Dlatego dieta bezglutenowa jest ściśle związana z powstrzymywaniem się od jedzenia produktów z pszenicy. Niektóre składniki bezglutenowe to ryż, proso i komosa ryżowa. Produkty z nich wytwarzane są  bardzo popularne jako substytuty tych na bazie pszenicy i jęczmienia.

Zalety żywności bezglutenowej

żywność bezglutenowaDla osób borykających się z chorobami zapalnymi czy autoimmunologicznymi, produkty bezglutenowe okazały się korzystne. Gluten w ziarnie nie jest rozpoznawany przez układ odpornościowy, więc atakuje jelita i może powodować poważne uszkodzenia. Osoby, którzy nie wiedzą, że są wrażliwe na gluten, mogą spowodować trwałe uszkodzenie komórek ciała i w rezultacie cierpieć z powodu utraty składników odżywczych, ponieważ ich przewód pokarmowy nie wchłania ich z pożywienia we właściwy sposób. Niektóre bezpośrednie objawy nietolerancji glutenu obejmują wzdęcia i gazy. Ciało będzie chronić swoje funkcje życiowe, ale takie rzeczy jak wzrost włosów czy ich zdrowie są często wtórne, a przedwczesne wypadanie włosów jest powszechne u niezdiagnozowanych osób z celiakią. W związku z tym, wyeliminowanie glutenu z diety może pomóc osobom cierpiącym na nadmierne wypadanie włosów. Zalety stosowania diety bezglutenowej obejmują również zmniejszenie niektórych innych, przykrych objawów i zdrowsze życie. Osoby stosujące żywność bez glutenu mówią również często o zwiększeniu ich poziomu energii. Żywność bezglutenowa stała się częścią zdrowego stylu życia. Produkty pozbawione glutenu, stosowane wraz z dietą ograniczającą spożywanie węglowodanów oraz zwiększenie ilość jedzonych warzyw i owoców, pomagają niektórym osobom stracić na wadze. 

Wzrost popularności  żywności bezglutenowej jest w ostatnim czasie niesamowity. Zasady zachowania zdrowia są jednak takie same, niezależnie od tego, czy je się produkty bez glutenu, czy nie. Do wyboru jest wiele bezglutenowych produktów, takich jak ryż, ziemniaki, komosa ryżowa i proso, a także bezglutenowe mąki i makarony. Jest więc z czego wybierać, jeśli ma się ochotę spróbować przejść na produkty nie zawierające glutenu.